A LEGSZEBB KERT 3 ÖSSZETEVŐJE

Ha kertes házban élünk, szeretnénk az udvarunkat és a kertünket minél szebbé varázsolni. Egy alaposan megtervezett kert minden esetben bővíthető, alakítható és szépíthető, ezért olyan kertet kell terveznünk, ami megfelel a szakmai szempontoknak is, illetve örömöt szerez számunkra.

A varázslatos kertek három tartozékát mutatjuk be, amelyekre odafigyelve valóban különleges szépségű életterek hozhatunk létre.

1. A GYEP

grass-666284_1920Mielőtt nekilátnánk a füvesítés megkezdésének, számba kell vennünk, melyik megoldást választjuk; a legismertebb és legáltalánosabb megoldás a fűmagvetés, ami kézi és gépi módon is végezhető, de a gyepszőnyeg kihelyezés és a hidrovetés is egyre elterjedtebb. Alapvetően a fűmagvetés és a gyepszőnyeg tudnivalóiról érdemes bővebben beszélni.

A kézi fűmagvetés a legegyszerűbb és legkönnyebben elvégezhető folyamat. Nagy előnye, hogy szinte bárhol elvégezhetjük, akár egészen kicsi és félreeső helyeken is, ahol a gépi vetés nem lenne lehetséges.

Nincs más dolgunk, mint az előkészített talajra kiszórni a megfelelően kiválasztott fűmagot, majd hengerrel finoman beledolgozni a talajba. Ezután már csak a kelesztő nedvességre van szükség, hogy megindulhasson a gyökérzet és a szálak fejlődése.

Amennyiben nem rendelkezünk automata öntözőberendezéssel, hasznos lehet fél centiméter tőzegborítás, aminek köszönhetően egyenletesebbé tehetők az időjárási és viszonyok, beleértve a nedvesség megtartását is.

Gépi vetés esetében nincs ilyen feladatunk, hiszen a magok azonnal bekerülnek a talaj felső rétegébe, ami védőréteget képez számukra. Öntözésre ilyen esetben is szükség van, de a gyors kiszáradás hatásaitól némileg védve vannak.

A gyepszőnyeg használata esetén nincsenek ilyen feladataink. Ha gyeptéglából építjük a pázsitunkat, akkor azonnali zöld felületet kapunk, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen terület legyökeresedése legalább három hetet vesz igénybe. Ez idő alatt csodálhatjuk, gondozhatjuk, de nem terhelhetjük a gyepszőnyeget.

2. NÖVÉNYEK

flowers-722095_1920A legszebb kert is elképzelhetetlen lenne gyönyörű növények nélkül, ezek megválasztása viszont nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. A szempontokat szinte a végtelenségig lehet bonyolítani; figyelembe vehetjük a kert mikroklímáját, a napsütötte és borús órák számát, az árnyékos helyek jellemzőit, az általános csapadék és az öntözés várható mennyiségét, a szél erejét, a talaj agyagosságának vagy homokosságának mértékét...

Hasznos lehet néhány szakmai oldal és növénykatalógus tanulmányozása, de a legbiztosabb megoldás egy szakember megkérdezése.

Általában a legtöbb szakember azt ajánlja – természetesen a fő szempontok figyelembevétele mellett –, hogy igyekezzünk őshonos vagy az éghajlatunknak megfelelő fajtákat ültetni. Magyarország kontinentális időjárási és talajviszonyain fellelhető fajták sok esetben jobban alkalmazkodnak a megváltozott mikroklímához, jobban viselik az napsütéses mennyiségének változását és kevésbé érzékenyek a talaj savas vagy lúgos összetételére.

A kert növényeinek kiválasztásakor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a kertünk nem végtelen! Figyeljünk oda a nagyra növő fákra és bokrokra! Különösen nagy figyelmet kell fordítanunk erre, ha kicsi vagy közepes kerttel rendelkezünk. A fák árnyékolnak, ilyen módon pedig hatást gyakorolnak a többi növény fejlődésére és a lakás fényviszonyaira is.

A fák kiválasztásánál érdemes olyan fajta mellett dönteni, ami nem von maga után allergiás reakciókat. Ha a családban nincs is ilyen személy, a szomszédságban vagy a vendégeink között előfordulhat ilyen probléma.

3. A NÖVÉNYKERÍTÉS

kerites4Az utóbbi évek egyik legsikeresebb újítása a növénykerítés. Az ilyen jellegű kerítések számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely vonzóvá teszi őket a legtöbb kerttulajdonos számára. A rácsszerkezetre felkapaszkodó borostyán természetes zöld falat képez, ezáltal valódi zöldövezetet képez.

A mai városi ember egyik problémája a betonrengetegbe való bezártság. A zöld felületek sokkal szabadabb érzést sugallnak, javítják az általános közérzetünket, ráadásul a szálló port is sikeresen felfogják.

A növénykerítések nem csupán néhány hónapra vagy egy-két évre készülnek, hanem akár egy életre is. Az egyetlen feladatunk a növényzet megfelelő gondozása és táplálása, amit csodálatos levelekkel és színekkel fog meghálálni.

A kivitelező szinte minden esetben vállalja telepítés esetén az eredési periódusban a felügyeletet vagy a szakmai tanácsadást. Ilyen módon gyerekjáték a kerítés fenntartása.